Reflösa Weckoblad
Nr 2 - 16 september 2004
Ett restips
Det danska sporvejsmuseet Skjoldenæsholm
Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm i närheten av Odense är värt en resa av flera orsaker. Som spårvägsmuseum och trevligt utflyktsmål plus möjligheten att kombinera en ångtågsresa med spårvagnar. Anläggningen drivs av ideella krafter från Sporvejshistoriskt Selskab.

Museet består av en spårvägslinje som går genom ett naturskönt lövskogsområde och två stora vagnhallar. Här finns många spårvagnar från Danmarks tre förutvarande spårvagnsstäder, Köpenhamn, Odense och Århus. Köpenhamn var på sin tid Nordens största spårvagnsstad med hela 20 linjer. Köpenhamnarna hade inte långt till närmaste hållplats. Den sista vagnen rullade år 1972 efter successiv nedläggning av linjenätet. Odense och Århus hade ett spårvagnsnät som var mera blygsamt med två linjer vardera. I en av vagnhallarna finns en grön mustang från Malmö att beskåda.

Den som åker spårvägslinjen genom den vackra lövskog kan välja vilket årtionde man vill färdas i, vagnarna är från 1920 tal till 1970 tal. Museilinjen går på en nedlagd järnväg som slutar med en väl tilltagen vändslinga. Inuti vändslingan finns ett café bestående av före detta östtyska spårvagnar. Utomhus på vändslingans stora gräsmatta finns det gott om bord för egen medhavd fika eller matkorg. Museibesökarna kan sitta mitt bland passerande spårvagnar och avnjuta allt från glass till en Tuborg.

Från Köpenhamn H går det att åka ångtåg till Hvalsö station och därifrån vidare med veteranbuss till Skjoldenæsholm. DSB museumtåg kör sträckan lördagar och söndagar i semestertider och under hösten och vintern vid skollov. Dagkraft är oftast DSB litt. Pr 908 (2C1) tillsammans med likaledes välputsade personvagnar från 1930 talet. Information om museumtågets tidtabell finns på: www.museumstog.dk/

Till Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm går det att komma förutom med veterantåg både med bil och allmänna kommunikationer. Hemsidan innehåller information om färdvägar, öppettider samt vilka spårvagnar som finns i museets samlingar: www.sporvejsmuseet.dk/ . Artikelns faktauppgifter är hämtade från denna hemsida och www.museumstog.dk/ .

Text och bild Anders Lindholm
Tycker du att bilderna är små,
klicka på dem så blir de större.
Tillbaka till startsidan

Tidigare nummer