Nr 43 - Januari 2014

Årets julpyssel

I årets första nummer tittar vi lite på vad våra medlemmar har åstadkommit under årets ovanligt väl placerade helgdagar. Med julafton och nyårsafton på tisdagar blev det många lediga dagar i hobbyverkstaden.

Sågverk

Rickard har gjort färdigt sitt sågverk samt snickrade ihop en av alla dom roliga grejer man hittar på Dortmund resan. För även om det tycks finnas prylar i det oändliga på mässan hittar man alltid något kul på väg ner eller hem, i detta fall på väg hem i Osnabruck där vi brukar göra ett obligatoriskt stopp.

I detta fallet var det en panncentral som skall tjänstgöra på sågverket. Enligt byggsatsen skulle den eldas med stenkol som följde med men på ett sågverk blir där väl över ett och annat att elda med. Rolig byggsats i allafall.

Plåten till skjulet består av tjockare folie som egentligen är det perfekta materialet till att efterlikna korrugerad plåt. Den är väldigt blank så först målades den med en ljusgrå färg, här Valejo då vatten spädbar färg inte täcker helt vilket är lite av finessen. Låt detta torka och så på med samma fast här blandat med lit mörkare grå så att man får skiftningar. Efter detta torkat så går jag på med torrpastell. Börja med en mörkare grå över det hela sen patinera med rost och då svart där så behövs.

Pannan är målad med humbrol 53 och sen borstad med en sorts metallpulver men man kan även ta en blyertspenna och krafsa av lite av spetsen för att få samma sak.

Text och bild - Rickard

Klorvagn

Lennart har också roat sig med lite hobbyarbete under julhelgen. Det blev ombyggnad av en klorvagn. Den blev inte så pjåkig. Smen själv var ute och kollade vid leveransen.

Text och bild - Lennart

Nolluppdatering

Franz, George och Olof smet ifrån hemmets julfirande och gick ner och byggde på klubbens anläggning i Nollan. De kom så långt att de kunde ta den första turen på spår. Här är det Georges modell av SJ malmtågslok Od som som första fordon rullar på den nya banan.

På Nollpunktens Byggblogg går det att läsa vad som gjorts under hösten

Text och bild - Olof

Fotografiatelier från Virserum

Livligt och trevligt påhejad av bl.a. Stefan och Kjell har även Berndt lyssnat på sitt bättre jag och börjat bygga igen, lite trevande. En sedan flera år inköpt etsplåt från Rimbo Grande med en Fotografiatelier blev startpunkt. Den börjar närma sig vara färdig, men diskussion har uppkommit om bl.a. färgsättning av husknutar, snickarglädje och täckplankor i fasaden. Bygganvisningarna med husets historik var sedan länge borta men Rimbo Grande (Göran Engström) svarade rappt på en bön om bild och historik om deras Fotoatelier.

Förlagan stod i Virserum. Fast ingen vet nog säkert hur den en gång var målad. På bilden är modellen inte färdigmålad.

Väl Berndt fått reda på att fotoateljén ligger i Virserum hittade han också nytagna bilder av den. Fast taket är bytt, den fina smidesjärnsskylten är borta och fasadmålningen är förenklad.

Text och bild - Berndt

Grävskopan Amanda

Kjell håller på med Grävskopan Amanda (Text/bild: Virginia Lee Burton, svensk text: Jan Lööf). Det är bra att visa barnbarnen kopplingen mellan litteratur och modellbygge. Faktum är att Kjell bygger två Amandor parallellt. En målad som i boken om Amanda och en som skall se ut som om den stått ute i många svåra år.

Ante är redan klar med sin Amanda, bland den äldre publiken kanske mer känd som ERIE B-2

Text och bild - Kjell och Ante

Helga - en stor Amanda...

Jonas har fixat till lite detaljer på sin Schaufelradbagger Helga - en lite större Amanda ...

Text och bild - Jonas

Citroën 11 CV

Olof som ibland får för sig att han inte bara skall bygga utan även skriva om det han bygger har under julhelgen hunnit skriva färdigt en artikel om bygget av Tamiyas Citroën 11 CV. En stabsbil som han konverterat till en civil svensk bil. Bilen är ett bra exempem på varför man alltid skall ha ett par obyggda byggsatser i garderoben. Hemkommen från Norra Sandby i höstas så slog bygg-suget till och efter en kvick genomgång av hyllan med obyggt så plockades detta impulsköp från Tokyo fram.

Text och bild - Olof

Mässings CD

Gunnars julpyssel var en kombinerad post- och resgodsvagn från HNJ-verkstad. Den ingår i hans projekt "30-tals snalltåg". Observera att bland annat taket inte är färdigmålat än.

Text och bild - Gunnar