Reflösa Weckoblad
Nr 8 - 15 mars 2005
Lok nr. 1, Sutherland, ankommer med persontåg till Castletown.
Signalstav överlämnas till lokföraren, vilket innebär att det är tillåtet att trafikera sträckan Castletown - Ballasalla.
Signalstav överlämnas till lokföraren, vilket innebär att det är tillåtet att trafikera sträckan Castletown - Ballasalla.
Lok nr. 10, C H Wood, gör rundgång i Douglas.
Lok nr. 10 "C H Wood" gör rundgång i Douglas.
Resetips - Isle of Man
Säg Isle of Man och jag tänker på svanslösa katter och Norton Manx och efter ett alltför kort besök på ön för några år sedan även på järn- och spårvägar.

Isle of Man Railways öppnades för trafik 1873. Den 25 km långa sträckan Douglas - Port Egin, som idag finns kvar, är från 1874. Den har spårvidden 3 ft (914 mm) och trafikeras av tåg dragna av fantastiskt välskötta små tanklok, 2-4-0, byggda av Beyer Peacock. Det äldsta loket, nr 1 "Sutherland" från 1873, drog invigningståget och är idag efter revision åter i trafik. Personvagnarna är betydligt yngre, de äldsta bara från 1881.

I Douglas finns en 3 km lång hästspårväg från 1876. Den går längs strandpromenaden, från Victoria Pier nära järnvägstationen, till Derby Castle där vagn- och häststallar finns.

Härifrån utgår också The Manx Electric Railway norrut mot Laxey och Ramsey. Det är en spårväg, även den med spårvidden 3 ft, som byggdes 1893-99. Än idag trafikeras den av motorvagnar från tiden 1893 - 1906. Den från 1893 är världens äldsta i trafik varande spårvagn.

Översta bilden Lok nr. 1 "Sutherland" ankommer med persontåg till Castletown.
I Laxey finns nästa begivenhet, Snaefell Mountain Railway från 1895. Den har lite större spårvidd, 3ft 6 in (1067 mm), är 9 km lång och klättrar upp på berget Snaefell 620 m. ö.h. I Laxey finns också lämningar av gruvor och ett vattanhjul, "Lady Isabella", från 1854. Det sägs vara världens äldsta vattenhjul "in working order" och pumpade på sin tid vatten ur den närbelägna gruvan.

P.g.a. tidsbrist missade jag tyvärr sådana saker som järnvägsmuseet i Port Egin, spårvagnsmuseet i Ramsey, motorcykelmuseet i Bungalow, vikingalämningar, m.m. m.m. men några tåg, spårvagnar, vacker natur, gamla kyrkor och borgen i Castletown hann jag i alla fall med. En vecka på Isle of Man rekommenderas om man vill se alla sevärdheterna ordentligt.

Mer om Isle of Mans järnvägar finns att läsa i TÅG nr 3, 5 och 8 från 1986. På internet kan man också hitta massor om man "Goooooglar".

Text och bild Kjell Edvardsson
Vattenhjulet Lady Isabella i Laxey.
Vattenhjulet "Lady Isabella" i Laxey.
Manx Electric Railway, spårvagn nr. 9 i Laxey.
Manx Electric Railway, spårvagn nr. 9 i Laxey.
Snaefell Mountain Railway, vagn nr. 1 i Bungalow.
Snaefell Mountain Railway, vagn nr. 1 i Bungalow.
Hästspårvagn i Douglas.
Hästspårvagn i Douglas.
Tycker du att bilderna är små, klicka på dem så blir de större.

Frågor eller synpunkter är alltid välkomna med e-post till bladet@lundarallarna.se

Tillbaka till startsidan
Till föregående nummer